A házilag összeállított kutyamenü napi adagja szintén némi kísérletezést kíván meg. A már említett, a testsúly 2-3%-nak – kölyköknél a 10%-nak – megfelelő adag csak irányadó, a mennyiség a testsúlytól, időjárástól, a kutya anyagcseréjétől és egészségi állapotától, életkorától is függ, a vemhes, szoptatós, és kölyökkutya pedig külön odafigyelést igényel (bővebben később). Attól is függ, hogy a kaja mennyire sovány vagy zsíros, illetve mennyi benne a CH.
Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? c. könyvében találtam táblázatokat a napi átlagos mennyiségekről, íme:
TESTSÚLY (Kg) | SOVÁNY KOSZT (gramm) | ZSÍROSABB KOSZT (gramm) |
5 | 250-300 | 200-250 |
10 | 450-550 | 350-400 |
15 | 550-750 | 450-550 |
20 | 700-950 | 600-650 |
25 | 850-1100 | 700-750 |
30 | 950-1300 | 800-850 |
35 | 1000-1500 | 900-950 |
40 | 1200-1600 | 1000-1100 |
45 | 1300-1750 | 1050-1150 |
50 | 1400-1900 | 1100-1250 |
55 | 1500-2000 | 1150-1300 |
60 | 1600-2100 | 1200-1350 |
Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Egészséges, megerőltető munkát nem végző, felnőtt kutya esetén a könyv 50% fehérjehordozó – 40% energiahordozó – 10% zsírt javasol, és ennek az aránynak megfelelő recepteket közöl. Kiindulási alapnak érdemes átnézni és kipróbálni őket. Én ennél magasabb fehérjetartalom-párti vagyok (fehérjehordozó minimum 60% - CH max. 25%), annál is inkább, mert a kutyáim sokat mozognak, így ezekben a receptekben a CH rovására emelem a fehérjét, és kismértékben a zöldséget is.
Étrend minták a fenti könyvből (1kg-nyi mennyiségre vonatkoztatva):
a)
500 gr főtt csontos húsdarálék
400 g főtt tészta/burgonya/rizs/kukoricadara/köles/szikkadt kenyér
100 g főtt zöldségkeverék
1-2 ek. zsír vagy olaj
1-2 kávéskanál só
b)
450 g bőrsajt, hurka vagy lecsókolbász
50 g sovány túró
300 g főtt tészta/burgonya/rizs/kukoricadara/köles/szikkadt kenyér
150 g főtt répa vagy vegyes zöldség
50 gr zsiradék
1 mk só
c)
500 g főtt csontos csirkeaprólék (csirkefej vagy farhát)
400 g főtt barna rizs v. teljes kiőrlésű lisztből készült tészta
100 g főtt zöldségkeverék
1 db nyers alma reszelve
1-2 kávéskanál só
d)
300 g sült vagy főtt szálkamentes halhús
100 g olajos hal a levével együtt
400 g főtt tészta/burgonya/rizs/kukoricadara/köles/szikkadt kenyér
1 főtt tojás
150 g főtt répa vagy vegyes zöldség
1 mk só
2-3 ek búzakorpa
e)
500 g főtt csirkefarhát
400 g főtt tészta/burgonya/rizs/kukoricadara/köles/szikkadt kenyér
1 alma nyersen, reszelve
100 g főtt zöldség
1-2 ek búzakorpa
f)
400 g főtt vagy sült sovány hús csont nélkül
400 g főtt tészta/burgonya/rizs/kukoricadara/köles/szikkadt kenyér
150 g főtt vegyes zöldség
50 g zsiradék
1-2 ek. búzakorpa
1 mk só
g)
500 g főtt vegyes belsőség (tüdő, szív, vese, máj, légcső, stb.)*
400 g főtt tészta/burgonya/rizs/kukoricadara/köles/szikkadt kenyér
100 g főtt vegyes zöldség
2-3 ek. zsiradék
1 alma reszelve
2-3 ek. búzakorpa
1-2 mk. só
* Ne legyen benne sok máj, hasmenést okoz, sajnos ki van próbálvaJ
300 g csontos darálék
50 g sajt
1 tojás
400 g főtt tészta/burgonya/rizs/kukoricadara/köles/szikkadt kenyér
150 g főtt répa vagy vegyes zöldség
50 g főtt zabpehely
2-3 ek. zsír
1-2 mk. só
Az adagolással kapcsolatban a szerző a következőt írja: „Általánosságban elmondható, hogy a jól összeállított házi kosztból annyi a kutya napi adagja, amennyit egyszerre, jó étvággyal elfogyaszt.” Én viszont több kutyámnál is azt tapasztaltam, hogy sokkal többet meg tudnak enni jó étvággyal, mint amennyi beléjük fér, és a fölösleget kis idő múlva szépen kihányják. Vagyis mohó zabagépeknél érdemes kimérni az adagot, és csak akkor kapjon ennél többet, ha fogyni kezdene.