2010. szeptember 26., vasárnap

Napi etetési költségek


Az adagolási útmutatók nem kőbe vésett szabályok, átlagos kutya átlagos mozgásigényére vannak kitalálva. Tájékozódási pontként tekintsünk rájuk, de mindig a kutya kondíciója legyen a mérvadó. Először kövessük a javaslatokat, és figyeljünk a változásokra, hízik-e, vagy lefogy, és ennek megfelelően változtassunk, ha szükséges.
Egyes gyártók szándékosan nagyobb adagokat javasolnak, hogy többet vegyünk belőle, míg más cégek alacsonyabbakat, azt a látszatot keltve, hogy alacsonyabb a napi etetési költség. (Én az Eukanuba Puppy esetében tapasztaltam fogyást az útmutatóban előírt adag mellett.)

A jó táp drága, de a látszat picit csal is. Tápvásárláskor a kilónkénti ár összehasonlítása helyett érdemes kiszámolni a napi etetési költséget.
A márkák között, és egyes márkákon belül is vannak drágább, és olcsóbb variációk, és bizony előfordulhat, hogy a drágábbnak gondolt az olcsóbb, vagy legalább is nem kerül többe.
A valóban jó minőségű tápokból, vagy a magasabb fehérje és/vagy zsírtartalmú tápokból (pl. a sport/aktív/munkakutya/high activity) ugyanis kevesebbet kell adni, tehát hiába drágább a kilónkénti ára, naponta nem kerül többe az olcsóbb kilónkénti, átlagos táp napi adagjánál.

A javasolt mennyiségek 20-30 kg-os kutyára néhány márkánál:

Purina Pro-Plan Adult Original: 330-410 gr
Purina Pro-Plan Adult Performance: 305-380 gr (átlagos mozgásigény)

Acana Premium Adult: 250-420 gr
Acana Sport ME 4650: 240-330 gr
Acana Extreme ME 4950: 220-310 gr

Belcando Adult Dinner: 270-380 gr
Belcando Adult Power: 230-300 gr

Josera Balance: 210-360 gr
Josera High Energy: 165-300 gr.

Sok márkánál vannak mennyiségi kedvezmények, jóval olcsóbb a kilónkénti ár, ha nagy mennyiséget veszünk belőle. Persze akinek egy kutyája van, aligha vesz meg 40 kg tápot egyszerre. Azonban ha talál magának társakat, ha több gazdi összefog, megszerezhetik kedvezményes áron is. Ez akár 3-400 Ft/kg-os kedvezményt is jelenthet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése