2011. március 5., szombat

Nyers koszt a gyakorlatban

Létezik Angliában egy Tarr Béla drótszőrű magyar vizsla kennel - Belatarr Hungarian Wirehaired Vizsla -, és igen, a filmrendezőről kapták a nevüket. Phoenix és Mingus már kölyökként nyers menüt kaptak napi két alkalommal, ami mellett kitűnő fizikumú, jó emésztésű, érzelmileg kiegyensúlyozott vizslákká serdültek, amit kiállítási eredményeik is igazolnak.

Némi tapasztalati kísérletezés után a következő menüt kapják. A reggeli séta után 435 g darált hús, ami lehet marha, bárány, pacal, belsőség. E mellé hat evőkanál pürésített zöldség és gyümölcs, kiegészítőként almaecet, olívaolaj, teljes tej (kecske vagy tehén), "zöld por" (zöld alga, lucerna, és petrezselyemzöld). Alkalmanként kapnak házi tojást és túrót is.
Az esti séta után kapnak két csirke farhátat vagy hasított baromfit, vagy ezzel megegyező súlyú csirke- vagy pulykaszárnyat. Rágcsálásra, fogtisztításra néha nagyobb csontokat.

Az almaecetet először furcsállottam, de kissé utánaolvasva a hatásának már érthetővé vált: baktériumölő hatása van, tisztítja és regenerálja a szervezetet, ezért fogyasztják szívesen az állatok is gyakran a lehullott érett almát. (Ezt magam is tanúsíthatom, legtöbb kutyánk rendszeresen vadászik rájuk az almafa alatt.) Nyers hús etetésénél tehát a baktériumölő hatás miatt lehet szükség rá.
Teljes tehéntejet én nem adnék, eddig mindenütt azt olvastam, hogy a kutyák nem tudják megemészteni a tejcukrot, ezért hasmenést okoz, de savanyított formában már adható. A kecsketejben jóval kevesebb laktóz van mint a tehéntejben, de van benne, így azt is érdemes savanyítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése