2011. április 24., vasárnap

A vegán étrend

E bejegyzés James O’Heare tanulmánya alapján készült.

Tudatlanságnak tartja azt az álláspontot, hogy a kutyák vegán étrendje morálisan kifogásolható, mert az ember ráerőlteti saját életstílusát a húsevő kutyájára. A vegán kutya étrend filozófiai háttere ugyan az, mint az ember esetében: etikai, környezeti és egészségügyi megfontolásból zárják ki az állati eredetű táplálék minden formáját az étrendből.

Etikai megfontolások: sok vegán azért eteti kutyáját is így, mert hisznek abban, elfogadhatatlan kínozni és megölni egy állatot; nincs jogunk másoknak fájdalmat okozni, az életét elvenni, márpedig az állati eredetű táplálék előállítása során az állatok szenvednek, kegyetlen bánásmódban részesülnek mind tartásuk, mind leölésük során.

Környezeti megfontolások: kiszámították, hogy egy negyed fontos hamburger előállításához 2400 l víz szükséges, 5 nm esőerdőt pusztítanak el miatta, és 50x több fosszilis fűtőanyagot használnak el hozzá, mint ugyan annyi növényi táplálék előállításához – tehát a hústermelés környezetkárosító. Az USA gabonatermésének 80%-a állati takarmányként hasznosul, amihez tetemes mennyiségű növényvédő szerrel kezelnek. Ezek felhalmozódnak az állat húsában, fogyasztásukkal pedig az ember és kutya szervezetében is – ezért kerülendő ezek fogyasztása.

Az egészségügyi megfontolások között hivatkozik arra, hogy egyes tápokban az állati eredetű alapanyagok rossz minőségűek, a hús elhullott állatokból, vagy boltokban megmaradt, fogyasztásra alkalmatlan húsokból származnak, káros tartósítószereket, antibiotikumokat, mérgeket tartalmaznak, a zsírok pedig éttermek hulladékából kerülnek ki. Az ilyen étrenden tartott kutyák között gyakori a vese-, máj-, szív-, idegrendszeri betegség, bőrelváltozások, születési rendellenességek, stb. A vegán hívők szerint e problémák okozói nem csak a táp vagy konzerv gyenge minőségében keresendők, hanem magában a húsban is – a hús tehát egészségtelen táplálék.

A kutyák vegán étrendjével kapcsolatos két leggyakoribb ellenérvet tételesen is cáfolja a szerző.

A vegán étrend nem tartalmazza a megfelelő tápanyagokat

Az, hogy a kutya ragadozó, ezért húsra van szüksége, szerintük egy leegyszerűsítő gondolkodás. A kutya emésztőrendszere ugyanis képes megemészteni a megfelelően előkészített növényeket, tehát a ragadozókra jellemző emésztőrendszer (rövid tápcsatorna, gyors anyagcsere) önmagában nem elegendő ellenérv a vegán étrenddel szemben.

A kritikusok szerint a vegán étrend nem megfelelő a kutyának, de ez egy tévhit.

A valóságban pusztán növényi alapanyagokból is kinyerhető minden, a kutyák számára esszenciális tápanyag. Minden esszenciális aminosav, zsírsav, CH, vitamin, ásványi anyag a szükséges mennyiségben megtalálható a vegán étrendben.

Félrevezetőnek tartja azt a megállapítást is, hogy a kutyának nincs CH szükséglete. A kutyáknak ugyanis nem tápanyag-, hanem energiaszükséglete van, a CH pedig kiváló energiaforrás, így kellő mennyiségű CH etetése lecsökkenti a fehérjeszükségletet. Az is félrevezető megállapítás, hogy a vegán étrendnek magas a CH tartalma; kellő odafigyeléssel magas fehérje és zsírtartalmú vegán étrend is összeállítható.

Téves az az elgondolás, hogy a növény=CH, a hús=fehérje. A növényekben a CH mellett rost, zsírsav és fehérje is található, míg a húsban nincs rost.

A kutyáknak valójában nem fehérjeszükséglete van, hanem aminosav szükséglete: kutya számára esszenciális aminosavak (arginin, hisztidin, isoleucin, leucin, lizin, methionin, fenilalanin, threonin, tryptophan, és valin) a növényi eredetű ételekben is megtalálhatók.

A kutyának tehát nem alapanyag, hanem tápanyagszükséglete (aminosav, zsírsav, vitamin, ásványi anyag) valamint energiaigénye van, és ezek tisztán növényi étrenddel is kiegészíthetők.

A szerző nem azt állítja, hogy a vegán étrend jobb és egészségesebb, mint a hús-alapú étrend, hanem azt, hogy ez egy minden szempontból megfelelő alternatíva, amely ugyan olyan egészséges, mint a másik.

A vegán étrend természetellenes, ezért nem megfelelő kutya számára.

Az, hogy a vegán étrend nem természetes, nem egyenlő azzal, hogy nem megfelelő, ez csupán egy téves következtetés. A nem természetes is megkérdőjelezhető: a kutya közelebb áll a mindenevőkhöz, mint a ragadozóhoz. Bár a farkastól származik, az ember mellé szegődve 14.000 éve jobbára növényi alapú maradékon élt, ami egyben egy erős szelekciós nyomás is volt a táplálkozási szokásaira, és az emésztőrendszerére. Ezért nem állítható, hogy a ragadozó étrend a természetes számára.

Hogy néz ki egy vegán menü?

Egy 30 kg-os, átlagos fizikai aktivitású kutyára számolva:

279 g főtt rizs

172 g főtt szójabab

100 g főtt édesburgonya

99 g főtt lencse

78 g főtt zab

14 g (1 ek) kukoricaolaj

1250 g Ca-citrát

15 mg cink

500 mg methionin

1 multivitamin tabletta

6 g L-karnitin

3 g taurin

Ez összesen 742 g, energiatartalma 1040 kcal, víztartalma 69%, CH tartalma 58% (148 g), zsírtartalma 26% (31 g), fehérjetartalma 16% (48 g).

Bár a blognak nem célja a kritizálás, most mégis teszek néhány megjegyzést.

- Mivel a menühöz mesterségesen, kapszula formájában adják hozzá a methionint (esszenciális aminosav), és vitaminok, nyomelemek pótlására is szükség van, nem igaz az a megállapítás, hogy a növényi alapanyagok minden szükséges tápanyagot biztosítanak a kutyának. Számomra ugyanis ez azt jelentené, hogy semmilyen esszenciális tápanyagot nem kell mesterségesen az ételhez adagolni.

- A fenti menüben szereplő hat táplálék kiegészítő okán ezt akkor sem nevezhetjük természetesnek, ha elfogadjuk azt az érvet, hogy a „természetes” nem a ragadozót, hanem a mindenevőt jelenti.

- Az etikai és környezeti megfontolásoknál felsorolt érvek megfontolandók és fontosak, de hiányosak. A növénytermesztésben valóban sok peszticidet használnak, de ez igaz az emberi (és kutya) fogyasztásra termelt szójára, zabra, árpára is, a génmódosításról nem is beszélve.

- A 16% - 48 g fehérje kevés!!! A kutya felvett napi emészthető nyersfehérje mennyiségnek átlagosan 4,8 g/testsúly kg-nak kell lennie, tehát egy 30 kg-os kutyának 144 g felvett fehérjére van szüksége.

- Ha a kutyáknak a vegán és a hús között kell választani, utóbbit választanák, és ezt illik tiszteletben tartani. Érdemes kipróbálni, melyik tálból esznek szívesebben: amelyikben főtt szója kocka, vagy amelyikben hús van.

A vegán étrendre vonatkozóan sosem lesznek személyes tapasztalataim, nem fogom kipróbálni, mert nem értek egyet vele.

5 megjegyzés:

  1. A kutya ragadozó állat. Persze, etethető növényi alapú eledeleken is, ahogy az ember is elél kenyéren és vízen + vitamintablettákon, de ez természetellenes. Ahogy egy tehenet sem lehet hússal táplálni, ugyanúgy egy húsevőt sem kizárólag növényi alapú takarmányokkal. Erre bőven elég bizonyítékot szolgáltat a természet, elég csak megnézni a kutyák állkapcsának a felfüggesztését, ami alkalmatlan a növényi rostok aprításához szükséges oldalirányú mozgásokra (ahogy egy nyúl állkapcsa sem képes nagyobb darabokat kihasítani a húsokból). Ezen kívül a nyál összetétele is utal rá, hogy milyen táplálékok valók egy adott állatfajnak - a kutya nyála szénhidrátokat emésztő enzimeket nem tartalmaz, viszont sokkal mucinózusabb és nyúlósabb, hogy a nagyobb csontos húsdarabokat bevonva az állat könnyebben le tudja nyelni. Sok ember azzal példálózik, hogy de hát az ember is lehet vega, sőt, sokan az egészségüket kapják vissza vega táplálással. Ez igaz, csakhogy az ember MINDENevő, ezért is tud csak növényi eredetű táplálékokon élni, ha az megfelelően van összeállítva. (Persze órákat regélhetnék azon vegetáriánus emberek táplálékhiány okozta súlyos megbetegedéseiről, akik saját ötletből, teljesen tudománytalanul és hibásan összeállított vega koszton élnek...) Örülök, hogy Ön is helyteleníti a kutyák vega táplálását, mert az gyakorlatilag kimeríti az állatkínzás fogalmát, csak sajnos ez is egy újabb őrült divatirányzat kezd lenni a tudatlanok körében.

    VálaszTörlés
  2. Az állítkínzás fogalmát a kutyák kiherélése meríti ki, nem a száraztáp..

    VálaszTörlés
  3. ekkora baromsagot mint ezek itt amiket leirtok eletemben nem hallottam....es ilyenekre energiat pocsekolni...inkabb tegyetek valami jot az eletben a foldnek, az allatvilagban vagy onmagatokban..mert igy csak a hulyeseg legalsobb vibracios szintjere kerultok...gratula, hogy ezt jelenti vegan menu....latszik fogalmatok sincs...revolution= evolution= education..mig nincsen tapasztalatod ne szolj hozza olyansmihez amihez nem ertesz.....

    VálaszTörlés
  4. -eloszor is nem azert vagyok itt hogy ellensegeskedjek,ellenteben a vegan gyulokkel akik hibasnak erzik magukat azert tamadjak a veganizmust-6 ev tapasztalatom van ezzel kapcsolatban,tanulmanyoztam a vegan gyuloloknek a piszhologiajat es maskulomben sok sok evvel ezelott en is vegangyulolo voltam ugy hogy tudom hogy mukodik ez es miert mukodik.Csak egy dolgot teszek:informalok.
    -evek ota foglalkozom a vegetarianus es vegan kutyaetetessel.A facebookon van kulon errol szollo csoport,ezert en most a kulfoldi allatorvosok es tudomanyos kutatok szovivoje vagyok.A modern tudomany szerint mar nem ervenyes az hogy "hus evo es adjal hust neki"a modern tudomany:tapanyagokon es a tapanyagok felszivodasan alapszik.
    -elsoszor a kutya anatomiailag husevo de metabolikusan minden evo.Nem 14.000 eve hanem 30.000 eve van az ember mellet ahogy az utobbi kutatasok kimutatak.A macska viszont mind anatomiailag mind pedig metabolikusan :husevo.A macska a taurint csak a husbol vagy pedig vegan kiegeszittokbol nyeri-vegecat.A kutya kepes a taurint tejtermekbol,tojasbol es kelp algabol nyerni de ajanlatos a vegan kutyaknak a hires vegedog kiegeszitto.KOtelezo szigoruan a vegan kutyaknak a vorosafonya kivonat vizelet savasittonak!Erre jo a C vitamin es az alma ecet is de idealis es vilagviszonylatban elfogadott a:voross afonya.A kiegeszitto addig amig nem tartalmaz veszeljes kemiai szereket nem karositja az egeszseget.
    -Angliaban 50.000 vegan kutya van jelenlek.Az egyik vegan kutya hires Bramble nevu border kolly 27 evet elt persze bio vegan etellel.Ez utobbi is nagyon fontos hogy az etel ha nem is bio de minnel termeszetesebb legyen.
    -amit irt a jelenlegi szerzo az hibas ket heljt:1.igen is etikai okokbol jo a kutyat veganul etetni.Az emberek hataroznak a kutya felett negativ modon:fulet,farkat levegjak ,lancon tarjak ,elvagjak a hanszalait stb.Tehat addig amig a vegan etkezes heljesen van ,a megfelelo tapertekkel alkalmazva addig pozitiv hatarozat.2.a feherje adag amit ir tul keves valoban a kutyanak suljonkent 3-4 gram feherjere van szukseg de ha sportol tobbet akkor 4,8 gr./testsulj kg feherje is ahogy a honlap tulajdonossa is emlitti.
    Ami az megszokot ervelest illeti hogy "mit valaszt a kutya hust vagy sojat"az teljesen ervenytelen.Mert:ma a hust valasztja holnap a szojat.Ha pedig termeszetes teljeserteku minosegi vega kutyaetel akkor nagy valoszinuseg a vegan etelt valassza.Ha egy gyenge minosegu vega etel mondjuk egy darab kenyeret teszunk elebe es hust akkot persze hogy a hust valassza.Aztan az izek is kulomboznek egyedenkent.
    Itt nem arrol van szo tulajdon keppen hogy a kutya legyen vagy ne legyen veganul etetve itt arrol van szo hogy az emberek miert nem latjak be a szokszinuseget tehat azt hogy maskepp is lehet elni ha ok nem is teszik azt mind a masik.Az embereket az ego vezeti es a kiskaliberu kulturanelkuli ember ervelese a masok lehurrogasa annak ellenere hogy tudomanyos bizonyittekokkal jon.
    Most atadom a informaciokat amit az ovosok irnak aki cafolast tesz legyen szives irjon nekuk:
    Tudomanyos kutatasok evek hosszu soran a vegan kutyatartasrol:

    http://www.vegepets.info/diets/veg_canine.html

    30 eves tapasztalat a vegan kutyaetetesrol:

    http://gentleworld.org/good-nutrition-for-healthy-vegan-dogs/

    -Vegervenyesen ami minket illet:az en kutyam nem teljesen vegan hanem ovo lakto.tehat kap allati feherjet de sajtot,ordat ,tojast mind termeszetes videki forrasbol.Ami az etikat illeti van rea modszerem hogy a penz amit adok etetesere ne keruljon vagy kevesebb eselj legyen hogy a kizsakmanyolo oldoklo tej es tojas iparhoz erjen,dolog amit a hussal nem tudok megtenni.Szeretnek en is innen vasarolni neki etelt de nem elek Angliaban es sokba kerulne hogy hozassak etelt innen,ebbol a leghiresebb vegan kutya etel forrasbol:

    http://www.veggiepets.com/

    VálaszTörlés