2010. október 14., csütörtök

A gyomorcsavarodás és az etetés összefüggései


A gyomorcsavarodás hirtelen kialakuló, életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő állapot. Általában hirtelen elfogyasztott, nagy mennyiségű száraztáp elfogyasztása után alakul ki. A behabzsolt ételtől a gyomor lassabban ürül, fokozódik a gázképződés, és a nyomás fokozódása miatt a gyomorfal ellazul, azaz heveny gyomorkitágulás jön létre. Ha ebben az állapotban a kutya intenzív mozgást végez, a gyomor 90-360 fokban elfordulhat. Az elfordult gyomor a hasi szervek vérellátási zavaraihoz, végül a keringés összeomlásához vezet. Sajnos a szakszerű beavatkozás sem mindig menti meg a kutya életét.

Tünetei röviddel etetés után jelentkeznek, és könnyen felismerhetők:
-         nyugtalanság, bágyadtság, fájdalom;
-         a has körfogata a felfúvódás miatt extrém módon megnő, tapintásra kemény, feszes lesz, ütögetésre dobszerű hangot ad;
-         hányingere van, gyakran öklendezik, de nem hány. Ha mégis sikerül kihánynia az ételt az szerencsés, mert a gyomor feszülése ezáltal csökken;
-         nyáladzás;
-         szapora, egyre nehezedő légzés, majd kialakulnak a keringési elégtelenség tünetei: a légzés felületes, szapora pulzus.

Mi okozhat heveny gyomortágulást?                        
-         Mindenek előtt a kutya étkezési szokásai: nagy mennyiségű étel, köztük is elsősorban a száraztáp behabzsolása! Ha a táp ráadásul nagy mennyiségű gabonát tartalmaz, növeli a gyomortágulás kockázatát, mert a gabona erjedni kezd a gyomorban, és emiatt sok gáz képződik. Tehát a gabona alapú száraztáp etetése növeli a betegség kialakulásának veszélyét!
-         Nagyobb mennyiségű vízzel leöntött száraztáp gyors elfogyasztása, vagy ha evés után közvetlenül sokat, mohón iszik - jobban kitágul a gyomor.
-         Rizikótényező az elhízás is.
-    Oka lehet még a gyomor összehúzó képességének csökkenése, a gyomor függőágyszerű felfüggesztése.
-         Az etetés utáni intenzív mozgás, hempergés.

Külföldi honlapokon több rizikótényezőről olvastam még:
-         A gyomor működésére hatással lehet a stressz;
-         A kutya tálja nem a padlón van, hanem valamire fel van téve;
-         Ha a tápban citromsav (citric acid) van, vagy ha az első négy összetevőjében zsír van – ezek megfigyelések, de a közvetlen összefüggés tudományosan még nem bizonyított;
-         Ha a tápban sok puffasztó összetevő van, pl. szója, sörélesztő.

Mit tehetünk tehát?
Ismét át kell gondolni, milyen táppal etetünk - a nagy gabonatartalom tehát a gyomor kitágulásának előidézésében is szerepet játszik, ezért minél magas állati fehérje tartalmú legyen. Ne legyen benne puffasztó szója sem.

Csökkentsük a CH bevitelt, amennyire ez lehetséges - itt a jutalomfalatokat is át kell gondolni, hisz azokban nagyon sok a CH.

A CH erjedése okozta gázképződést az emésztést könnyítő acidofil baktériumokkal csökkenthetjük, vagyis ha kénytelenek vagyunk nagyobb gabonatartalmú táppal etetni, kapjanak mellé élőkultúrás joghurtot, kefírt.

Ne etessünk kizárólag száraz táppal. Ha a tápban citromsav van, sose öntsük le vízzel!
Egy magyar állatorvosi honlapon azt olvastam, hogy házi koszton (ami az én felfogásomban semmiképpen sem összeöntött maradék, azaz moslék) tartott kutyáknál jóval ritkábban fordul elő gyomorcsavarodás!

Ügyeljünk a rostbevitelre. A rostszegény táplálkozás mellett „ellustul” az emésztőrendszer, lassúbb lesz a perisztaltika.

Ha a kutya hajlamos a habzsolásra, a napi adagját szét kell osztani, azaz ne napi egyszer egyen. Ne hagyjuk habzsolni! Vannak mohó kutyáknak kialakított spéci tálak, érdemes beszerezni (Molly mindenképpen kap egyet). Megfigyeltem, hogy a habzsolásnak sokszor az az oka, hogy több kutya eszik egymás közelében. Némelyik malamutunk mintha evési versenyt rendezett volna, ezért őket igyekeztünk elkülönítve etetni.



A tál a padlón, talajon legyen.

Közvetlenül evés előtt és evés után ne engedjük, hogy sok vizet igyon – tágítja a gyomrot. Fontos, hogy a kutya előtt mindig legyen víz, de ne legyen sok víz!

Etetés után legalább egy órán keresztül ne mozgassuk, szükség esetén csak rövid egészségügyi sétát tegyen!

Lehetőség szerint kerüljük a stresszt okozó helyzeteket. (Misi pl. utált autózni, félt, rosszul volt, hányingere volt. Ezért – bár gyönyörű malamut volt – az ő esetében két alkalom után lemondtuk a kiállítási karrierről, nem volt szívünk ekkora stressznek kitenni.)




2 megjegyzés:

  1. A tálat hol találtátok?

    VálaszTörlés
  2. Ilyet sajnos csak a guglin. Végig néztem egy csomó magyar webáruházat, két helyen találtam hasonlót, habzsolásgátló és/vagy lassúetető néven futnak.

    VálaszTörlés