2010. december 2., csütörtök

Főzzünk 2.

Nincs egyedüli üdvözítő módja a kutyák etetésének. Minden kutya egyedi, szükségleteit meghatározzák a genetikai adottságai, a napi mozgásmennyiség, egészségi állapot, időjárás, életkor. A kölykök etetése külön fejezet.

A megfelelő étrend összeállításához némi idő és próbálkozás kell, de ha betartunk bizonyos arányokat, és néhány alapszabályt, nem tévedhetünk sokat.

A kulcs, hogy változatos, friss, egészséges ételeket adjunk nekik, a megfelelő mennyiségben.

A változatosság azt jelenti, hogy sokféle ételt adjunk, pl. húst, halat, tojást, tejterméket, amihez kis mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, gabonát adhatunk.

A változatosság azt is jelenti, hogy többféle húst (pl. csirke, pulyka, nyúl, amit be tudunk szerezni)  és belsőséget (szív, máj, vese) adjunk, ezzel is szélesítjük a bevitt tápanyagok skáláját. Nem lehet minden egyes étkezés „komplett és kiegyensúlyozott”. Ez az embernél is így van, de arra figyelni, kell, hogy  néhány napon, max. egy héten belül megkapja a szükséges tápanyagokat és vitaminokat.

Fontos a kalciumpótlás. A nyers hús csontjában van elég, de ha az ételben nincs elég csont, pótolni kell.

Mennyit adjunk?

A testsúly 2-2,5%-a az adag súlya – ha kissé pufi, kezdjük 2%-kal, ha vékonyabb, 2,5%-kal, és közben figyeljük, hogy változik a súlya.
Intenzív mozgás és/vagy hideg időjárás esetén 3%, kölyökkutyáknál 10% legyen az adag súlya.

Az adag összeállításában ki kell kísérletezni a kutya igényeit leginkább kielégítő variációt.
Én azt tartom jó aránynak, ha a hús aránya nem megy 60% alá, és a szénhidráté 25% fölé.
Az összeállítás mindig legyen változatos, egyik alkotóelem se haladja meg az adag 50 %-át.

A bonyolultabb módja a számításnak, amikor a kutya energia- és fehérjeszükségletét kiszámítva kell összeállítani az adagot. Hogy kell kiszámítani? Itt olvasható róla bővebben.

Fehérjeforrások
Csak állati fehérjében gondolkodjunk! Az alábbiakból választhatunk:
Hús: ha csontos húst adunk, vegyük figyelembe a csont súlyát is. Kipróbáltam: 1,5 kg csirkefarháton 500 gr hús van, és szinte ugyan ez az eredmény jött ki kacsafarhátból is, itt 1,4 kg-ból nyertem fél kg húst.
Máj és egyéb belsőségek: arányuk a húsféléken belül ne haladja meg az 5%-ot. A máj nagyon sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, de ne adjunk többet, mert hasmenést okoz. Más belsőség is adható, de kevésbé táplálóak, mint a máj.
A belsőségek között külön kategória a szív. Tömör izom, rendkívül tápláló, nagy a fehérjetartalma, aránya a húsféléken belül 5-10% legyen, nagyobb mennyiség hasmenést okozhat.
A sertéshúst kötelező főzni, szerintem a belsőséget is. A szárnyasokat nem feltétlenül, ha az emberi fogyasztásra is alkalmas, friss hús. Annál, amit kifejezetten kutyák számára szoktak kínálni, mindig felmerül bennem a gyanú, hogy valamilyen betegségben elhullott állatról van szó, ezeket ajánlott megfőzni a szalmonella és egyéb kórokozó veszély miatt. Bár a kutyák ellenállóbbak a szalmonellával szemben, mint az ember, azért nem a végtelenségig.
Hal: nyers vagy konzerv (natúr lében). Gyakran kapni halfejet, én nagyon szeretem (mármint a kutyáknak adni), sok rajta a hús, és súlyra kevés benne a csont. A B1 vitamin mizéria miatt heti 1, max. 2 alkalommal adjuk.
Tojás: a legalább lágyra főzött tojás jobban emészthető, mint a nyers.
Tejtermékek (túró, kefír, joghurt).

Szénhidrátok
Rizs, hajdina, zab/zabpehely, köles. Mindig főzve adjuk. Allergiás, izületi gyulladásban szenvedő, IBD-s kutyáknak inkább nem adjunk semmilyen gabonát.

Zöldségek, gyümölcsök
Fehérjetartalmuk csekély, de a bennük lévő rostok, antioxidánsok, nyomelemek, vitaminok miatt fontos és érdemes adni. Bármit használhatunk, ami nincs a tiltólistán. Én sokszor adok cukkinit, almát, körtét, káposztát, kelkáposztát, kelbimbót, céklát, sütőtököt, sárgarépát, kevés paradicsomot, és ha kapok olcsón, egy kis banánt. Néha adok főtt krumplit is, és ha éppen szezonja van, csicsókát. Kalóriadúsításként szoktam 1 evőkanál kókuszreszeléket főzni a zöldségekkel, vagy a húsokkal.
A könnyű emészthetőség miatt reszeljük le, és nagyon rövid párolás/blansirozás után adjuk őket. A sütőtököt, magas keményítőtartalmú burgonyát főzve kell adni.

Csont
A kalciumbevitel és a fogtisztítás miatt fontos adni, legalább hetente 2x. A túl sok csont székrekedést okoz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése