2011. február 2., szerda

Ne főzzünk? Adjuk nyersen?

A BARF (Biologically Appropriate Raw Food vagy Bones And Raw Food, vagy Bones and Raw Flesh rövidítése) vagy Raw Diet étrend elterjedése egyfajta tiltakozásként, a száraztápok elleni fellépésként indult Ausztráliában és az USA-ban. Egyre több kutyatulajdonosnak kellett ugyanis szembesülnie kedvencének emésztési problémáival, gyulladásos bélbetegségével, állandósult hasmenésével, fogkövességével, melyek hátterében sokszor egyértelműen azonosítható a gabona allergia, és a rágás hiánya.


A BARF, vagyis nyers koszt lényege, a különféle nyers csontos hús – lehetőleg egészben, vagy nagyobb darabokban történő etetése zöldséggel, gyümölccsel kiegészítve. A BARF étrendben nem szerepel gabona, vagy semmilyen ebből készült étel (tehát tészta sem). A hús legtöbbször csirke, de tetszés szerint lehet bárány, marha, vadhús, kacsa, nyúl, sertés, hal.

A mozgalommá terebélyesedett étrend Dr. Ian Billinghurst nevéhez köthető, aki Juliette de Bairacli Levy, ausztrál „füvesasszony” 1930-ban, a kisállatok holisztikus táplálásáról írt könyveit alapul véve 1993-ban publikált e témában először.
A BARF egyik alaptétele, hogy a kutyák emésztőrendszere nehezen küzd meg a gabonafélék emésztésével; míg a farkasok, vagy a vadkutyák természetes étrendjében a hús mellett szerepel némi zöld, vagy gyümölcs, a gabonaféléket nem keresik. A kutyák emésztőrendszere az ehhez szükséges enzimek hiányában nem is képes megemészteni a gabonákat. A száraztápok emellett a fogra ragadva ideális körülményeket teremtenek a fogkövességet, ínygyulladást okozó baktériumok megtelepedésének és szaporodásának.
Egy tipikus BARF étrend 60-80%-os nyers csontos húsosból (melynek mintegy 50% hús, pl. csirke nyak-, hát és a szárnyak) és 20-40% gyümölcsből, zöldségből, belsőségekből, tojásból, tejtermékekből áll. Ehhez adható csukamájolaj, vagy valamilyen halolaj, az Omega-3 zsírsav pótlására.
A BARF étrend bevezetésének tapasztalatairól a kutyatartók levelezőlistákon, fórumokon osztják meg egymással, és az érdeklődőkkel tapasztalataikat. A legjellemzőbb változások között említették:
  • A kutyának nincs „kutyaszaga”.
  • A csontos, porcos, nagyobb húsdarabok rágása, tépése természetes fogkefeként is funkcionál, erősíti az állkapocs, a nyak és a váll izmait.
  • A rágással eltöltött idő alatt a gyomor felkészül a táplálék megemésztésére, az emésztőnedvek termelődésére.
  • Kevesebb, szilárdabb széklet.
  • Csökkenő állatorvosi költségek.
  • A nyers étrend olcsóbb, mint a konzerv, vagy táp.
  • A kölykök fejlődése kiegyensúlyozottabb, egyenletesebb, a nyers étrend mellett nem jelentkezik a csontokat, izületeket megterhelő gyors növekedés.
  • A nyers koszttal megakadályozhatjuk, hogy a kutya habzsolja az ételt, vagy fuldokoljon tőle. Ha rágnia kell, lassabban fog enni.
  • A korábban enervált, lustább mozgású kutyák „életre kelését”, a korábbinál sokkal mozgékonyabbak, energikusabbak lesznek.
  • Megszűnnek az allergiás tünetek.
  • Jelentősen csökkennek, vagy megszűnnek az izületi gyulladások, fájdalmak.
  • A kutya jól tartja a normál súlyát.
  • Megszűnik a kellemetlen kutyaszag.
  • Hosszabb életűek lesznek.
  • A szukák jobban viselik a vemhességet.
Ellenzői szerint a nyers húsban lévő baktériumok megbetegítik a kutyát, ám a hívek szerint ez nem reális veszély, hisz baktériumok mindenütt vannak. A kutya erős immunrendszerrel rendelkezik, és mindenfajta baktérium elpusztítására képes, ezért az egészséges nyers hús a kutyának nem árt. Salmonella, E-coli, stb. valóban előfordulhat a nyers húsban, de ugyan úgy megtalálhatók a hűtőszekrényben, a mosogatóban, padlón, a kertben, az autón, vagy a parkban.
Ellenérvként szerepel a csontok okozta fogtörés, bélelzáródás, bélperforáció, gasztroenteritis, a hívek szerint ezek azonban ritkábban jelentkeznek, mint a fogkövesedés és annak következményei, és az éles, szilánkos törés inkább a főtt csontokra jellemző.

21 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a blog! Sok hasznos infót szereztem, de lennének kérdéseim, remélem nem gond, hogy kicsit hosszasan írok.
    Nekünk egy 6 éves labink van, 1 éve van nálunk, menhelyi kutyus volt. Mikor elhoztuk már akkor is gondok voltak a fülével, de vállaltuk, hogy lehet egy egész életén át, de rendszeresen pucoljuk, tisztitjuk neki. Elég szépen rendbe jött, de tiszogatni, pucolni kell neki minden nap vagy minden 2. nap - egyébként a fejét nem rázza, ezt leszámítva is nagyon jókedvű, egészséges kutya, semmi látszatja nincs, hogy van gondja a fülével...
    Tápot kap, Purina középkategóriás lazacos sensitive-t. Próbáltuk a hipoallergén elsőkategóriás tápot is, szintén lazacosat, de igazából semmit sem változott a helyzet: ugyanúgy tisztogatni kellett a fülét, elég erősen zsírosodott, így visszatértünk a középkategóriásra.
    A múlt héten voltunk a állatorvosnál éves oltásra és megnézte a fülét is. Sajnos azt mondta, hogy nem valami szép, kaptunk gyulladáscsökkentő cseppet, amit napi 2x kell a kutyink fülébe cseppenteni illetve még azt mondta, hogy igazán gondolkodjunk el, hogy diétára fogjuk, és főzök neki, mert úgy látszik, hogy ez ételallergia és ő nem hisz abban, hogy speciális tápokkal ez kordában tartható. Bevallom szkeptikusan álltam a dolog elé, de gondoltam megér egy próbát. Vettem marhahúst (szegy és nyak) és kacsazsírral megpároltam - rizzsel, vegyes zöldséggel elkészítettem. 2x kap a kutyánk, reggel és este kb 400-450 grammnyit, aminek kb 200-250 grammja marhahús. Ezenkívül még a jutifalatját hagytuk meg, mert az 85%-ban szárított lazac, semmi gabonatartalommal, kifejezetten allergiás kutyáknak.
    A 2. napon vagyunk túl és mintha rószaszínebb lenne a füle, szóval javulást látok.
    Meddig csináljuk ezt a diétát? 12hétig? Nem nagyon egyoldalú-e ez a táplálék, mesterséges vitaminokat/-kiegészítőket nem kellene-e az ételéhez keverni? Sertéshús mennyire lehet allergén, mikor térhetnénk arra át? Főtt velőcsontot adhatok-e már neki?
    Köszönöm a választ.
    Üdvözlettel
    Andrea

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andrea!

    Ételallergia esetén én sem hiszek a gyógytápokban. Ahhoz, hogy biztosan tudjuk milyen tápot szabad egy allergiás tüneteket produkáló kutyának adni, azt is pontosan kéne tudni, mire allergiás. Léteznek ilyen vizsgálatok, de drágák.
    A saját menü viszont mindig beválik.
    A külföldi szakirodalom 12 hetet javasol, de azt gondolom 10 hét után már lehet próbálkozni.
    Ha a csont is marhacsont, nyugodtan lehet adni neki.
    A sertéshús viszonylag ritkán okoz allergiát kutyáknál, hisz nagyon kevés tápban van, vagyis a kutya ritkán találkozik vele. Ha eltelt a min. 10 hét, bátran ki lehet próbálni - de csakis főzve, sütve.
    Az allergén kizárása sajnos türelemjáték...az viszont biztató, hogy az étrendváltozás ilyen gyors eredményt hozott.
    Vitaminpótlásra mindenképpen szükség van, de nem feltétlenül tabletta formájában, a zöldségek is rengeteg vitamint tartalmaznak. Sok hasznos dolog van pl. a céklában és a sütőtökben. Pl. a napi adag zöldség részének 10-10%a lehet ez, főzve. E mellé lehet tablettát is adni, de nem kell egy napi adag, hanem mondjuk a fele.

    Üdvözlettel:
    Kata

    VálaszTörlés
  3. Az előbb kifelejtettem a banánt, szintén sok vitamint tartalmaz!

    VálaszTörlés
  4. Én sokat gondolkodtam a BARF étrendre való átállásra a kutyáimnál, de nem tudom, mennyire viselné meg pl a 12 éves kutyámat? Most Acanát esznek (gabonamentes, tartósítószerek nélkül), elvileg a gyártó szintén a kutyák természetes táplálkozását veszi alapul.

    A csonttal az a bajom, hogy az idős kutyámnak nagyon ócskák a fogai, letörtek-kihullottak, a tápot is beáztatva kapja. Másrészt egy kilyukadt bél halálos lehet az ebre nézve, míg a fogkövet azért el lehet távolítani...rágni pedig marhabőrt szoktak, és nagyon jól elvannak vele. Az egyik kistestű kutyám meg sem tudná rágni, max. a csirkenyakat, de azt sem nagyon merném adni neki.

    A zöldségek vitamintartalma...én bio répát szoktam főtten összetörni és a tápjukhoz adni időnként, és főtt bio csirkeszárny hús-porc-bőr részeit, de ha nyers koszton akarnám tartani őket, a bio, jó minőségű termékekkel jóllakatni a falkát nem lenne olcsóbb, a legdrágább Orijen táp ára körülire jönne ki.

    Mindezek ellenére szimpatikus a módszer, kár, hogy itthon nem lehet előre csomagolt BARF ételeket kapni a kutyáknak (www.barfworld.com).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. www.barfmagyarorszag.hu oldalon egyedi igények alapján készítik el a kutya étrendjét. Ha idős a kutya, akkor pl darált hús, és darált csont van benne, hogy meg tudja enni. Már itt is elérhető végre, ez az etetési módszer.

      Törlés
  5. Az én fiatal kutyáimnál semmilyen problémát nem tapasztaltam az átállással, szerintem az idős kutyát sem viselné meg - ha amúgy nincsenek emésztési problémái, vagy valamilyen gyomor-bél betegsége. Minden étrend váltást célszerű fokozatosan bevezetni, először csak heti 1-2 nap kapja az újat, következő héten már minden 2-3 nap, stb.
    A csonttal tényleg vigyázni kell, ha már nem tud rendesen rágni. Max. heti 1 farhát, ha nem okoz neki fájdalmat a rágás.
    A répa mellé ajánlom az almát és a céklát is, nem drágák, de nagyon hasznosak. Néha lehet kapni túlérett, épp ezért olcsó banánt, ez szintén jó.
    Nagyobb boltokban gyakran leárazzák az 1-2 nap múlva lejáró tejtermékeket, ha van köztük túró vagy joghurt, azt mindig veszek nekik.
    Valóban nem olcsó a BARF, de nagyon jók a tapasztalataim vele, jobbak, mint az Acanával.

    VálaszTörlés
  6. Szia! Van egy közösségi blog, amit futattok, és pont erről a témáról írok. Bemásolok pár részletet innen, és odaírom a forrást. Hogy ha probléma, kérlek jelezd nekem. Itt a blog címe: http://csikitv.ro/kutyus

    VálaszTörlés
  7. Szia Kata,
    ha mindennap kap a kutyus egy fél ujjnyi banánt (érett/félérett) az gond? Nem szuvasodhat ettől jobban a foga? A másik az alma, én azt olvastam valahol, hogy az almát és a szőlőt nem tudja a kutya megemeszteni, vesebetegség kialakulásához vezethet, Te pedig írod az almát - szóval ez valami hanta-dolog volt, amit olvastam, így az alma is adható?
    MÁS
    Úgy néz ki, hogy a gabona- és csirkeallergián kívül pollenallergiás is a kutyusunk, ami kicsit gyakrabb vakarózássál jár ilyenkor szeptember-október környékén, nem tudsz esetleg valami természetes immunerősítőt ajánlani, amivel valamennyire ezt vissza lehetne szorítani? Sem a szteroid-injekció sem az antibiotikum híve nem vagyok, mikor azok csak felületkezelésre szolgálnak...
    Köszi

    VálaszTörlés
  8. Elnézést mindenkitől a késedelmes válaszokért! BoVa: Ha forrásmegjelöléssel idézel, használd egészséggel az általam írottakat.

    Névtelennek: A kutyák foga nem szuvasodik, így a banán nem jelent gondot. Almát nyugodtan adhatsz, de a könnyebb emészthetőség érdekében reszelve, és a magja nélkül érdemes adni, mert nem tudják lebontani a növényi cellulózt. Az én kutyáim egész ősszel almáznak, amit a fa alól szednek fel, azt alig emésztett formában kakálják ki, amit viszont reszelve, az ételükbe keverve adok nekik, azt szemmel láthatóan megemésztették. Az alma tapasztalataim szerint a hurutos belekre is jó hatással van. A szőlő okozhat veseproblémákat, erről itt írtam bővebben: http://kutyakonyha.blogspot.com/search/label/toxikus%20%C3%A9telek
    Immunrendszer erősítésre az almaecetet ajánlom, én az ételükbe keverve adok napi egy kiskanálnyit - persze az adag a kutya nagyságától is függ. Létezik kutyák számára is Béres csepp, érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Tudnál nekem segíteni az arányokban??
    két kistestű kutyát szeretnék ezzel az étrenddel etetni.
    egyik egy 1 éves szuka havanese , másik egy 10,5 éves szuka bichon frise ,mindketten 5 kg körüliek, a fiatalabb többet mozog..
    csirkefarhátat már kaptak ,csak főzve, volt rajta fej,nyak meg persze farhát is jó húsosak voltak,eltűnt minden :) színhúst nem tudnék nekik biztosítani,mert erre felé drágák, viszont farhátat és belsőséget jó áron tudok venni..
    a legtöbb helyen nagy kutyához adják meg a dolgokat és ,hogy egy kistestű kutyának milyenek az arányok azt nem találtam sehol, pl elég napi húsos csontnak egy csirke nyak és fej vagy több? rizsből,répából mennyi kell, egy kicsit itt nem tiszta a dolog :)

    Acanát kapnak most és hát nem olcsó az ezzel való etetés, kb-re kiszámoltam mennyi lenne havonta a két kutya 2500 ft körüli lenne,míg a táp esetén 5200 ft-ra jövök ki havonta..

    előre is köszi a segítségedet :)

    VálaszTörlés
  10. Véletlenül találtam erre az oldalra és szívből örülök neki!

    Húsz éves tapasztalatom, hogy a nyerskoszton tartott állatok tovább élnek és egészségesebbek.

    Igaz ugyan, hogy a nyerskoszt-diéta nagyobb odafigyelést és időráfordítást igényel, mint a kedvencünk elé szórni valamit a tápos zacskóból, azonban bőven megtérül!

    Egy példa az arányokra: 10 dkg zöldség, 25 dkg (csontos) hús, 5 dkg belsőség.

    Dr. Takács Györgyi
    homeopata állatorvos
    SanaVet állatorvosi rendelő
    1076 Budapest, Garay u. 21.
    honlap: www.eblap.hu/alap.htm

    VálaszTörlés
  11. Sajnos csak most találtam ide, de le szeretném írni, hogy én két hónapja álltam át a mindenre allergiás westim halála után (még csak 5 éves volt) történt kutatás alapján a félig nyers, félig főtt etetésre és teljesen jók a tapasztalataim. Két yorkinak főzök így, egyik 13 éves múlt (!), másik 3 lesz. Semmi gond nem volt az átállással, a 2 hónap alatt az idős kicsit lefogyott és megizmosodott, mozgékony, vidám, a fialabbnál semmi változást nem látok. Véreredményt is csináltattam és csak egy kis vitaminpótlást ajánlottak, amúgy tök egészségesek. Amit adok: nyers csirkenyak (nálunk ez a csontos összetevő, mert ennél nagyobb csontot nem bírnak, főleg az öreg), főtt vadhús vagdalék (300 Ft/kg az állatosnál), vagy nyúlhús, vagy marha, vagy egyéb emberi hentestől származó hús főzve, heti 2x máj főzve, plusz alma-répa-brokkoli nyersen reszelve, belekeverve némi fokhagyma, olivaolaj és gyógynövénykeverék. Alkalomszerűen adok mellé vitamint, kálciumot, lazacolajat és tojáshéjat. Imádják és azóta nincs az öregnek sem szájszaga. Engem meggyőzött ez a régi-új étrend, ki a tápokkal :)

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!Most olvastam ezt az oldalt valaki meg tudná írni,hogy ezzel az etetési módszerrel egy 55kg kutyának menyi hús lenne a napi adagja!Választ előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok, van egy kutyusom most 9 éves. Evés után 3 órával mindig rosszul lesz. Voltam orvosnál, sok pénzt kiadtam nem jönnek rá mitől. Eucanuba tápot eszik bárányosat, kiműtött kutyáknak valót. Próbáltam főzni is, bárányhúst zöldséggel, még rosszabbul lett.Csirke allergiája van. Van amikor semmi baja, az a ritkább nem tudok rá jönni mitől, mindenféle hipoallergén tápokat is kipróbáltam, csak rosszabb lett. Így visszatértem az eredeti táphoz. Borzasztó hogy este hatkor eszik, kilenckor rosszul van, liheg, megy az egész kis teste.Van ötletetek? a laborjai semmi olyat nem mutatnak állítólag ami ezt indokolná.Ági

    VálaszTörlés
  14. Érdekes a blog, és elgondolkodtatott, de mivel nem értek hozzá, ezért bízom az interneten olvasott cikkekben. Azért vagyok bizonytalan, mert gyakorlatilag bármely másik hasonló témával foglalkozó oldal nem hogy nem javasolja, de gyakorlatilag tiltólistára teszi a nyershúst kutyáknak. Kérem ne értsék félre, nem bírálok/kritizálok ezzel, mert tényleg nem tudok állást foglalni, csak emiatt kicsit azért kételkedem.

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!
    Nekünk két komondorunk van. Három éves szuka és egy éves kan. Mind a két kutyánál próbáltuk a száraztápot, de simán át megy rajtuk. Körülbelül amennyi bemegy elöl annyi jön ki hátul! Régóta nyers baromfit kapnak, kacsa, csirke far hát, csirke fej. Néha főzünk sertés tüdőt. Levesből megmaradt zöldség maradékot is kapnak. Az árakról nem is beszélve! Táp 10-40%-a baromfi a többi gabona az ár pedig 300Ft/kg-tól a csillagos égig! A kacsa, csirke far hát és fej pedig 100% baromfi 120-250Ft/kg áron!!! Én kutyánként két egész kacsa vagy három egész csirke far hátat adok nekik. Csirkefejből kb napi egy kilót kutyánként. Nyáron fagyasztva adom nekik és nagyon élvezik, és nem kell a reklámokból ismert nevetséges kutya fogkefe.
    A kutya ragadozó, dög evő aki ezt vitatja az nézzen bele egy kutya szájába. Fogsorból miden kiderül!

    VálaszTörlés
  16. Ne haragudjatok meg, de én ezt úgy tartom hülyeségnek, ahogy van!!
    Az USA-ban lusták foglalkozni magukkal is az emberek, nem hogy a kutyákkal!! (Tisztelet a kivételnek!)
    Nekem 5 hónapos labi keverék kutyusom van jelenleg, és előtte is volt már pár kutyusom. Farhát, nyak, láb tökéletes táplálék számára/számukra rizzsel, tésztával, kenyérrel, mikor mivel. Emellett jóízűen megeszi a gyümölcsöket is. Kap multivitamint, kalcium tablettát a biztonság kedvéért és a csonterősítés végett, de tápot nem!
    Egyrészt az olcsó tápok, ahogy az előttem szóló írta, elől be-hátul kijönnek ugyanúgy, másrészt a drágábbat sem éri meg megvenni a kutya érdekében!
    Ne nézzen senki garasosnak! Két hetente hagyok ott 10eFt-ot a dokinál most még, hogy kicsi és kellenek Neki az oltások, és soha nem sajnáltam a kutyára a pénzt, de most őszintén: Te konzervet, vagy főtt/sült kaját eszel szívesebben? Szerintem egyértelmű a válasz!
    Másrészt az, hogy kiszúrja a belét, meg hasonlók...Hát egyik szemem sír, a másik nevet az ilyen hozzáállásoktól!
    Ha kutyád van, tudd, hogy milyen csont szúrja szét a belét, és azt ne add Neki!
    Ha nem tudod, ne legyen kutyád!!

    A témával kapcsolatban pedig főképp nem értek egyet!!!!!
    Nyers hús a kutyának?? Ismét lusta emberre vall, akárcsak a táp és a konzerv!
    Felrakod főni a husis csontot a kutyusnak, jól átfőzöd, kihűl és már adhatod is Neki! Nagyon sokáig tart, valóban....
    Nyers hús oroszlánoknak és vadon élő állatoknak való, nem a házi kedvencednek! (Már aki annak tartja a kutyát!)
    Megvadul az állat a nyers hús fogyasztásától!
    Megsérülsz Te, vagy akárki, amikor lent vagyok sétálni, aztán rákap a kutyus, mert nyers hús szaga van??
    Kíváncsi lennék, ezen cikk olvasása után hány gazdi döntött e mellett a módszer mellett, és hány megvadult állat lett/lesz azóta!

    Természetesen mindenki úgy intézi az életét/ a kutyája életét, ahogyan akarja, ez az egyéni, saját véleményem, amit szerettem volna megosztani a Kedves Olvasókkal!
    Én soha nem adnék nyers húst a kutyusomnak! És a folyamatos táp/konzervvel etetést is elítélem!

    Maradok tisztelettel: Szasza

    VálaszTörlés
  17. "Nyers hús a kutyának?? Ismét lusta emberre vall, akárcsak a táp és a konzerv!
    Felrakod főni a husis csontot a kutyusnak, jól átfőzöd, kihűl és már adhatod is Neki! Nagyon sokáig tart, valóban....
    Nyers hús oroszlánoknak és vadon élő állatoknak való, nem a házi kedvencednek! (Már aki annak tartja a kutyát!)
    Megvadul az állat a nyers hús fogyasztásától!
    Megsérülsz Te, vagy akárki, amikor lent vagyok sétálni, aztán rákap a kutyus, mert nyers hús szaga van??
    Kíváncsi lennék, ezen cikk olvasása után hány gazdi döntött e mellett a módszer mellett, és hány megvadult állat lett/lesz azóta!"

    Ezt ugye te sem gondolod komolyan?! Ha igen, akkor kérlek, inkább ne tarts kutyát!!!

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok!
    En kb. 8 honapja tertem at a BARF dietara a golden retriveremmel az allatorvosunk javaslatara. Azota fantasztikus a szore, nincs szajszaga es nagyon jo a kondija. Sok zoldseget es gyumolcsot eszik a nyers hus melle. Megszuntek az allergias tunetei, a visszatero emesztesi problemai. En csak pozitivan tudok nyilatkozni a dietarol.
    Amugy eppen eleg maceras a friss, jo minosegu hust megvenni es kiadagolni, meg lereszelni azt a sok zoldseget. Nem tudom miert lenne a lustak dietaja.
    Az meg hogy megvadul a kutya a nyers hus evesetol egy baromsag!
    Az en kutyam egy kezesbarany, pedig nyers hust eszik. Elotte fott koszton volt, mi tapot mar regota nem eszunk es nagyon sokat jartunk allatorvoshoz. Most csak akkor megyunk, ha oltas van.
    Amugy az emberek sem vadulnak meg a tatar bifsztektol.

    Udv: Orsi

    VálaszTörlés
  19. Kérdésem lenne, mégpedig az, ha egy kutya csirke allergiás, igaz-e az, ha nyersen kapja, az nem okoz allergiát? Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  20. Üdvözletem!
    Most találtam a blogra, sajnálatos módon a vesebeteg gyanús goldim kapcsán. 9,5 éves, eddig nagyjából főtt házikoszton, gyümölcsön és zöldségen volt, ivartalanított szuka. A levegőtől is hízó típus, PRA+szürkehályog miatt 2 éve vak, sokat alszik-fekszik, amúgy se egy pörgős típus.
    Éppen hogy a határértéken vannak a vese paraméterei, próbálom fogyasztani és így találtam rá a barf étrendre. Kétségeim vannak a táplálását illetően, szabad e tiszta csirkefarhátra átállítani, milyen zöldségeket ehetne, stb. Az állatorvos a főzött etetés híve, találgatja a romló vese értékek és a vizeletben lévő fehérje okát. Több soron volt antibiotikum kúrán feltételezett húgyúti fertőzés miatt, e-coli és klebsiella baktérium volt a vizeletében, 5x kapott különböző antibiotikum kúrát. Jelenleg nincs benne baktérium, de megint dörzsöli a péráját, ami nem szokott jót jelenteni.
    Ahány orvos annyi vélemény. A kutya jó étvégyú - túl jó - enne egész nap, kicsit túlsúlyos a mozgáshiány miatt, 3,5 éves korára 40 kg-ra hízlalták, akkor került hozzám. Sikerült 30 kg-ra lefogyasztani, de a teljes vaksága óta felszaladtak rá a kilók. Igyekszem fogyasztani, több-kevesebb sikerrel. Egy újdonsült ismerősöm a barf tiszta húsos - csirke farhát, nyak, szóval csontos - étrendjét ajánlja, szénhidrátok - gyümölcs, zöldség - nélkül. Tanácstalan vagyok, úgy gondolom egy goldinak van még jó pár éve, szeretném ezt vele tölteni.

    VálaszTörlés