2010. szeptember 17., péntek

Ökölszabályok

Nyers disznóhúst nem! A sertések még ma is megfertőződhetnek az Aujeszky-betegség kórokozójával (porcine herpesvirus-1 - PHV-1). Az Aujeszky-betegség mindig halálos, és kutyák számára nincs ellene védőoltás sem. A sertések számára ugyan van, de ha nem a saját disznónkat koncoljuk fel, sosem tudhatjuk biztosan, hogy be volt-e oltva. Sose induljon ki senki abból, hogy a múltkor is kapott, és semmi baja nem lett tőle, meg a szomszéd kutyái is ezen nevelkednek. Ez csak annyit jelent, hogy azok a sertések ezek szerint nem voltak fertőzöttek.

A sertésvakcinát nem lehet kutyának beadatni; legyengített kórokozókat tartalmaz, de a kutyák számára még ebben a formában is virulensnek bizonyulnak, és megbetegíti őket. A disznóhússzabályt mindig, mindenkinek elmondjuk, és tapasztalataim szerint sokan tudnak is erről, mégis volt rá példa, hogy egy tőlünk származó gyönyörű malamut Aujeszky-betegségben pusztult el.

Nyers májat nem! Bélférgességet okozó peték lehetnek benne, aki nem hiszi, rohasszon egy darabka májat néhány napig, meg fog lepődni!

Csontos darálékot nem! A darált holmikban mindig van csont, akkor is, ha a boltos szerint nincs. A kisujjkörömnyire darált csont+kutya miért veszélyes? Pontos magyarázattal nem tudok szolgálni, de egy ijesztő tapasztalattal igen.

Taxi kutyám két darálékos nap után bélelzáródást kapott, mert a sok apró csont tömör dugasszá állt össze a bélcsatornájában. Először hányni kezdett, ekkor szembesültünk vele, mennyi csont volt a húsban. Rohamosan romlott az állapota, nem lehetett itatni sem, minden csepp vizet kihányt. Az állatorvosnál már bélsarat hányt, ami embernél egyértelműen a bélelzáródás tünete, neki valamiért mégsem ez volt az elsődleges diagnózisa. A kiszáradás ellen infúziót kapott, közben kezelte mérgezés, meg Corona vírus ellen, valójában fogalma sem volt, mi van a kutyával. Taxi minden testhelyzet változtatásra összehányta a rendelőt, végül azzal búcsúztunk, ha rosszabbul van (ennél is?), hozzuk vissza, fel fogja nyitni, akár éjjel is hívhatjuk. A rendelőtől 100 méterre hosszas erőlködés után kikakált egy 3-4 cm-es csontdugót, ami után látványosan jobban lett, nem hányt többet. Vanda szerencsére nem került ilyen rossz állapotba, de rendkívül szorulásos volt egy-két napig. Sosem kaptak többé ilyet, csak farhát, nyak, vagy nagyobb cupákok formájában kaptak csontot, ezzel semmi problémájuk nem volt. Egyik lehetséges, és nem tudományos magyarázatom, hogy a darálékban sosem tudjuk kontrollálni, milyen nagyságú és mennyi csont van, amit ráadásul nem rágnak át, csak mohón lenyelik, és a sok csont+rágás hiánya kombináció lelassítja a bélperisztaltikát.

A csöves csontokat is érdemes tiltólistára tenni; próbáljunk meg eltörni egy főtt tyúk combcsontot, le lehetne szúrni vele valakit, olyan élesre, szilánkosra törik. Ha a kutya csak nagyjából rágja meg, az éles csontvégek felsérthetik a tápcsatornát. Nyers formában kevésbé veszélyesek, én azonban nem kísérletezem velük.

Csokit nem! A kakaóbabban magas a teobromin mennyisége, amely hatóanyag szoros rokonságban van a kávéban is megtalálható izgató hatású koffeinnel és általános izgató hatást fejt ki. A szívdobogás frekvenciája éppúgy megnő, mint egy erős kávé hatására, sőt túl sok csokoládé fogyasztása esetén a vérnyomás is emelkedik és a kutya szíve könnyen felmondhatja a szolgálatot. A kutya szervezete a teobromint sokkal lassabban tudja lebontani, mint az emberi szervezet és ebben rejlik a csokoládé káros hatása. Egy tacskó méretű kutya 200 gramm csokoládé elfogyasztása esetén már súlyos mérgezést szenved el!

Alkoholt nem! Ezt elsősorban etikai megfontolásból tettem tiltólistára, de sosem jártam utána, hogy élettani szempontból milyen veszélyekkel jár.

6 megjegyzés:

  1. Sajnos Lea nevű puli kutyánknál elkövettük azt a hibát, hogy sült csirke combot kapott csonttal együtt. Nagyon rossz vége lett. 1,5 éves volt... Azóta abszolút tiltólistán van minden szilánkosan törő dolog.
    Még egy tapasztalat: a csontalakúra préselt szárított bőr is szilánkosan törik.

    VálaszTörlés
  2. Új blog? Kíváncsian várom a bejegyzéseket. Sok sikert hozzá!

    VálaszTörlés
  3. És még egy kérdés. Nem gondolkodtál el vendég vélemények megjelentetésén is a blogon?

    VálaszTörlés
  4. De igen, szívesen várom a tapasztalatokat! Kiteszem majd az e-mail címet, amire el lehet küldeni őket.

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Említed a csontos darálékot a tiltottaknál, s később az ajánlottaknál is. Akkor ez most hogy is van?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Az étrendminták dr. Fodor Kinga könyvéből valók, azokban valóban szerepel a csontos darálék. Változtatás és kommentár nélkül közöltem őket, mert nem célom senkinek a kritizálása, viszont szeretnék kitekintést adni más táplálási elvekre is.
    Azonban továbbra is az a személyes tapasztalatokon alapuló véleményem, hogy a csontos darálék rendkívül súlyos, mechanikus emésztőrendszeri problémákat (pl. bélelzáródást) okozhat, így én sosem adok a kutyáimnak, és nem is javaslom senkinek. Mindamellett tudomásul veszem, hogy ezzel kapcsolatban vannak más álláspontok is.
    Én is használom a recepteket, de apróbb módosításokkal, pl. nem csontos darálékot használok, és kevesebb CH-t teszek bele.

    VálaszTörlés